maandag 23 september 2013

Gluten vrije worsten broodjes

Ik heb me voorgenomen om elk weekend wat anders proberen te bakken
om zo een voorraadje in de vriezer te hebben voor als zo in December ons kindje er is,
dan kan er makkelijk even wat uit de vriezer ontdooid en in de oven gedaan worden.

























Er zijn tal van recepten om het vlees in de worstenbroodjes te kruiden,
dit is denk ik een kwestie van smaak.
Je kan prima het recept gebruiken voor je favoriete gehakt bal.
En dat heb ik dan ook gedaan.

Voor 10 worstenbroodjes heb je het volgende nodig.

Vulling:
300 gram gehakt (100% rund of half om half gehakt)
5 gram gehakt kruiden (ik gebruik die van Verstegen)
2 gram Kerrie poeder (kan ook zonder)
2 eetlepels gluten vrij paneermeel.
1 ei
(Volgende keer ga ik er ook wat curry saus doorheen doen,
dan is er wel meer paneermeel nodig om het vocht op te vangen + 1 eetlepel)

Deeg:
250 gr glutenvrij brood meel, Bijvoorbeeld Schär brot mix B
(+ apart wat extra bloem om je handen niet te laten plakken)
4 gram suiker
5 gram zout
8 gram bakpoeder
13 gram zonnebloem olie
250 milliliter heet water.

Om te bestrijken: 1 ei.

Doe alle ingrediënten voor de vulling samen in een kom en mix dit goed.
Ik hou niet van vlees aan mijn handen dus gebruik een pannenlikker om mee te roeren.
Zet het vervolgens even aan de kant.

Doe het meel, suiker, bakpoeder, zout in een grote kom en roer het goed door elkaar.
Voeg vervolgens het hete water en de olie toe en mix dit tot een deeg met een mixer.
Doe wat bloem op je handen en op je werk oppervlakte en maak een bal van het deeg die niet plakt.

Gebruik vervolgens een keuken weegschaal om 10 gelijke broodjes te kunnen maken.

Plaats op de weegschaal een bakje en weeg vervolgens 10 balletjes deeg af van ongeveer 50 gram.
Rol deze balletjes vervolgens uit met een deeg roller tot een plat stukje deeg (ovale vorm).
Je kan ze ook met je handen plat maken, maar pas op dat het deeg niet scheurt.

Als je klaar bent verspreid ze dan uit over je werk plek.

Vervolgens ga je het gehakt afwegen, per broodje gaat er ongeveer 35 gram vlees mengsel in.
Leg dit in een worst vorm in het midden op het deeg en houd aan alle kanten een stukje deeg open.

Zorg dat je handen schoon zijn als je de broodjes dicht gaat vouwen.
Smeer op elk deeg ovaaltje aan 1 lange zijde wat water als plak middel.
Vouw eerst de kontjes dicht en vouw vervolgens de lange zijdes over elkaar heen
en druk ze goed aan.
Plaats de broodjes vervolgens op een bakplaat met bakpapier en zorg ervoor dat de
plak rand aan de onderkant van het broodje zit.

Hierna bestrijk je alle broodjes met losgeklopt ei.




















Zet ze in een voorverwarmde oven van 200 graden en bak ze af in 20-25 minuten.
(Goud bruin, onderkant droog) (per oven kan de tijd anders zijn, kijken werkt het beste)

Even af laten koelen en ze zijn klaar om op te eten!!
Eet smakelijk!

10 stuks zijn natuurlijk wel erg veel,
Je kan ze per stuk in aluminium folie verpakken en in de vriezer doen,
dan voor je ze wilt eten even 20 min laten ontdooien en
vervolgens met folie en al de oven in.
voorverwarmde oven 180 graden ongeveer 5-8 min.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten